< Tilbage

Dansk produktion i verdensklasse30-04-2020 - 10:14

Klokkerholm Karosseridele startede som en lille virksomhed i Nordjylland, men kan i dag kalde sig en af de førende udbydere af karosseridele i Europa. Produktionen har haft stor indvirkning på den udvikling.

EN IDÉ BLIVER TIL VIRKELIGHED

I sit værksted i Klokkerholm fik Arne Andersen en ide til at skabe alternative karrosseridele. Meget af tiden i værkstedet gik nemlig med at tilpasse originaldele, når bilers småskader skulle udbedres. Derfor begyndte han og hans dengang 12 ansatte at lave formværktøjer, så det kunne blive både hurtigere og billigere at fremstille alternative karosseridele. Således tog Arne Andersen i 1969 de første spæde skridt mod at skabe en virksomhed, der skulle blive en af de førende til at anvende nye, teknologiske løsninger.

 

BÅDE DRØM OG VIRKSOMHEDEN VOKSER

I dag foregår produktionen af alternative karosseridele stadig på adressen i Klokkerholm, hvor den nu 25.000 m2 store virksomhed har formået at holde det lokalt; på trods af, at der her produceres 1,5 millioner dele årligt, og at disse markedsføres i mere end 40 lande i hele verden. Her foregår egenproduktionen i et nærmest symbiotisk forhold mellem mennesker og maskiner – og der er sket en del siden begyndelsen i 1969: ”Robotterne er en del af historien om, hvordan vi kan følge med efterspørgslen”, fortæller Klokkerholm, ”for de kan jo bare gøre tingene hurtigere, end hvis det var et menneske.” Fortiden er dog hverken glemt eller kasseret, og side om side med den nye fiberlaser står en 3D-skærer fra 1992: ”I dag er det over 25 år siden, at den kom, og man må sige, at teknologien har flyttet sig meget siden, men den kan lave nogle ting, der gør, at det stadig godt kan svare sig for os at beholde den”. Selvom man værner om fortiden hos Klokkerholm, stikker ønsket om at være i front og finde nye og interessante løsninger på problemstillinger ud som lysende punkter igennem virksomhedens historie: I 1973 købte Klokkerholm eksempelvis Skandinaviens første laserskæremaskine. Også nyere tid har budt på spændende tilføjelser til produktionen; blandt andet den førnævnte fiberlaser, der kom til efter et 2017, hvor der var godt gang i salget. Det betød, at man måtte opruste, for at produktionen kunne følge med efterspørgslen.

 

KVALITET OG AMBITIONER I TOP

De mange teknologiske fremskridt vækker begejstring hos Klokkerholm: ”Der sker hele tiden noget i industrien, og det er utrolig spændende”. Selvom lokalerne er blevet større, og produktionen mere effektiv, er formålet stadig det samme: at skabe alternative karosseridele, der fuldt ud kan måles med de originale. Det anvendte stål er det samme som ved de originale, ligesom formværktøjerne er formet efter de originale dele. Og for Klokkerholms medarbejdere er robotter, fiberlasere og 3D-scannere en spændende måde at nå det mål: ”Vi vil hele tiden være bedre – på alle planer – og det er vi drevet af.” Hos Klokkerholm Karosseridele lader fremtiden, kort sagt, ikke vente på sig.

 

< Tilbage